Interviews

Hielke Dijkstra, ex Trios

Hielke Dijkstra

Hielke werd in 1962 geboren in het Friese Noordwolde, de bakermat van de rotan- en pitrietindustrie. Het was een huisvlijt die oorspronkelijk door boeren werd begonnen en later uitgroeide tot een bloeiende meubelindustrie. Analoog aan die ontwikkeling kan men het verloop van de textielindustrie in Neede zien. De tweede ‘verbinding’ met Neede werd het jaar 1988, het jaar waarin hij zich in het dorp vestigde.

Hij volgde de hts in Apeldoorn en bleef hangen in het onderwijs. Eigenlijk kroop toen al het ondernemersbloed in de aderen en wist hij intuïtief dat hij iets voor zichzelf wilde beginnen. Maar de directeur van de opleiding zag zijn potentie en deed hem een te verleidelijk aanbod. Hij zou acht jaar in het onderwijs blijven. Voordat die jaren echter om waren, was hij in de avonduren al bezig met zijn bedrijf Trios. Hij woonde toen al in Neede, waar hij uiteindelijk aan de Rapenburg zijn eerste bedrijfsruimte huurde. “De eerste stap is het moeilijkst voor iedere ondernemer. Je verkeert toch in onzekerheid en vraagt je af waar je je eerste klant vandaan haalt. Terugkijkend, als je bedrijf op poten staat, vraag je je af waarom je daar tegenop zag.”

Bij Bronkhorst solliciteren en bij Trios komen werken

Vanaf de start zat de groei erin en al snel moest hij omkijken naar een grotere ruimte. In 1995 besloot hij full time voor zijn bedrijf te gaan. “In 1999 wilde ik nieuwbouw plegen. Het bedrijf groeide goed en ik was al een paar keer verhuisd. Vaststond dat ik in het oosten van het land wilde blijven. Deze streek ligt dicht bij Duitsland en de mentaliteit hier heeft bovendien wel wat overeenkomsten met mijn geboortestreek, zij het dat het hier al wat informeler was. Bovendien hoefde ik voor mijn internationale klanten niet bij Schiphol te zitten. Verder had ik in de Achterhoek minder last van concurrentie van de Universiteit Twente voor het aantrekken van hbo-academisch geschoolde medewerkers, ook al zitten er een paar grote bedrijven in de buurt die ook technisch geschoolde medewerkers nodig hebben, zoals Nedap in Groenlo en Bronkhorst High-Tech in Ruurlo. Ik zeg altijd: je moet bij Bronkhorst solliciteren en bij Trios komen werken. Bij de eerste begin je onderaan. Bij ons praat je direct met de bestuurslaag.”

Innovatieve oplossingen binnen strategische R&D

Het werkgebied van Trios is strategische R&D, innovatieve oplossingen bieden voor complexe, fijnmechanische vraagstukken. De markt is divers, zij het dat Trios slechts één klant per branche accepteert. Die formule gold en geldt nog steeds. “Innovatieve oplossingen aanbieden op het gebied van strategische R&D vereist dat je strategische informatie nodig hebt om je werk te kunnen doen. Zonder inzicht te krijgen in zaken als doelstellingen, budget en markt- en prijspolitiek, kunnen we geen toegepast en onderscheidend product ontwikkelen. Deze vorm van integrale samenwerking is concurrentiegevoelig, vandaar ons beleid. Daarnaast kijken we dieper naar de klantvraag dan onze concurrentie. Als de klant bijvoorbeeld een nieuw koffiekopje wil, dan vertalen we dat terug naar een oplossing om warme vloeistoffen op te vangen. Vanuit die nieuwe, functionele vraagstelling wordt vervolgens een oplossing bedacht.”

De klant is veelal een grote, (inter)nationale speler die innovatie gebruikt om zijn voorsprong op de markt te behouden. Herhalingsopdrachten zijn niet zeldzaam, maar algemeen geldt dat de klantcyclus zo’n 10 jaar duurt. Innovatieprojecten zijn vaak verbonden aan een bestuurstermijn van de betreffende topman. Is het project voorbij, dan zoekt hij of zij doorgaans een nieuwe uitdaging. “Bestuurders komen en gaan. In het meest ideale geval neemt de oude je mee naar zijn nieuwe werkomgeving en accepteert zijn of haar opvolger je als klant. De praktijk wijst echter uit dat je je oude klant vaak verliest.”

Retail en industrie in een vereniging

Ondernemend Neede – Ondernemers vereniging Neede

Met de groei van het bedrijf, nam ook het contact met het lokale bedrijfsleven toe. Neede kende in die tijd wel een winkeliersvereniging, maar nog geen industrievereniging. De roep om een dergelijke vereniging werd luider en in 2003 werd de huidige Ondernemersvereniging Neede (OVN) opgericht. Uniek voor Neede was dat zowel de centrumondernemers, de winkeliers, als de industrie gezamenlijk een vereniging vormden. Door de OVN leerde men elkaar beter kennen en nam de samenwerking onderling toe. Ook het aantal bedrijven nam toe en het terrein werd gezamenlijk goed onderhouden. “We hebben in Neede het mooiste terrein van de vier kernen die na 2005 tot Berkelland zijn samengevoegd. Het voordeel van Neede is ook dat de terreinen aan elkaar aansluiten. Ook het nieuwe Russchemors Bedrijventerrein. In 2010 was Neede ook de eerste kern die het certificaat KVO behaalde, het Keurmerk Veilig Ondernemen. Nog mooier zou zijn als bepaalde type bedrijven geclusterd zouden zitten, bijvoorbeeld alle hightech bedrijven bij elkaar. Dat zou de samenwerking nog meer kunnen bevorderen. Gelukkig zoeken de bedrijven elkaar nu al steeds meer op. De korte afstanden binnen het industrieterrein drukken de logistieke tijd en kosten. Maar het heeft ook met gunning te maken. De kermisattractiebouwer KMG bijvoorbeeld werkt samen met de omliggende metaalbedrijven.” De lijst met Needse bedrijvennamen laat zo’n veertig (inter)nationaal opererende bedrijven zien, waaronder enkele metaalbedrijven. Daarnaast hebben 35 bedrijven meer dan 10 medewerkers in dienst. Met de komst van het nieuwe terrein Russchemors kan de industrie verder groeien, ook aangelokt door de gunstige liggen van de nieuwe N18.

Micro-dieptrek procedé

Hielke heeft eind vorig jaar zijn bedrijf Trios overgedragen aan enkele medewerkers. Dat wil echter niet zeggen dat hij geheel uit beeld is. Zo’n één à twee dagen per week is hij nog op het bedrijf aanwezig, met name om de door Trios ontwikkelde micro-dieptrektechniek op een hoger plan te krijgen. Deze techniek is ondergebracht in MUBION bv. “Dieptrekken is een oude techniek die bijvoorbeeld al heel lang in de auto-industrie wordt toegepast. We hebben de techniek echter geperfectioneerd op microniveau. Dat is veel lastiger werken. De matrijzen zijn veel nauwkeuriger en door de zeer geringe dikte van het materiaal heb je feitelijk geen speling. Met trial en error zijn we vijf jaar bezig geweest om een geschikte machine te bedenken en alle juiste parameters uit te vinden voor het gebruik ervan. Onder meer trekken we kokertjes uit ronde, metalen plaatsjes van 50μm dikte. Deze worden binnen de oogchirurgie toegepast als geleidingsbusje voor instrumentarium. Een andere toepassing vormen microsteuntjes voor camera’s die door de menselijke bloedbaan gaan. Op dit moment zijn we het enige bedrijf ter wereld dat deze techniek beheerst.”

Bronnen beeldmateriaal:

  • “Hielke Dijkstra” Rob Weeber
  • “OVN Logo” Ondernemers vereniging Neede